Morrigan on kenties tunnetuin kelttiläisistä Jumalattarista. Hänet tunnetaan taisteluiden, soturien, näkijöiden, hallitsijoiden ja tuonpuoleisten voimien jumalattarena. Mytologioissa hänet kuvataan usein taistelukentän yllä lentävänä variksena tai korppina, jonka huuto hyytää veren vihollisten suonissa tai naispäällikkönä, joka voittaa taistelun viettelemällä vastustajan päällikön. Morrigan on täten monikasvoinen ja monitahoinen jumalatar,

Siihen, kuka tai mikä hän pohjimmiltaan on ei ole helppoa , eikä suoraa vastausta. Morrigan on eräänlainen mysteerio, joka täytyy kokea itse ymmärtääkseen. Toisaalta, jos hänestä on kokemusta, voi tuntea että mitkään sanat eivän aivan tarkasti tavoita sitä mikä ja kuka hän oikeastaan on.

Sanotaan, että kukaan ihminen ei valitse Morrigania, vaan Morrigan valitsee ne, joiden kanssa hän tahtoo olla tekemisissä. Mikäli Morrigan on kiinnostunut sinusta, hän kyllä tekee sen tiettäväksi tavalla, jota et voi ymmärtää väärin.

Vuosia sitten, kun hän saapui minun elämääni, aloin yksinkertaisesti nähdä varislintuja joka paikassa, törmäsin tummiin ja mustiin sulkiin kaikkialla ja ajoittain minulla oli jopa tunne, että varikset seuraavat minua joka paikkaan, jonne menen. Morrigan voi puhua sinulle samoin, tai ilmestyä esimerkiksi uniisi. Moni kertoo nähneensä hänet unessa pienikokoisena, mutta voimakkaansa tummana naisena tai alkaneensa jatkuvasti uneksia korpeista.

Kuka Morrigan on?

Nimi Morrigan tarkoittaa Iiristä Suomeksi käännettynä Suurta Kuningatarta. ( mor = Suuri ja rigan Kuningatar) Tämä nimi on avain hänen olemuksensa ytimeen.

Morrigan on ennen kaikkea hallitsija. Kuningatar tai nainen joka seisoo täydessä voimassaan ja tietoisena omista kyvyistään ja arvostaan. Hänen monet muut kasvonsa ovat heijastumaa tästä hänen olemuksensa ytimestä. Hän on maan itsensä suojelija, hallitsijoiden neuvonantaja, näkyjä saava ennustaja, tuonpuoleiseen rohkeasti matkaava tietäjä, shamaani tai noita. Hän on itkijä, joka vuodattaa kyyneleitä taisteluissa kaatuneille, ja on hänellä tekemistä myös hedelmällisyyden kanssa.

Arkeologiset tiedot ja mytologiset lähteet viittaavat siihen, että Morrigan on ollut muinoin tunnettu laajalla alueella Euroopassa, kaikkialla siellä missä keltit ovat asuneet. Tämä alue käsittti muinoin Irlannin, Britannian, Pohjois-Ranskan, sekä osia nykyisen Saksan alueista. Morrigania voidaan täten syystä pitää yhtenä tunnetuimmista vanhan Euroopan jumaluuksista.

Morriganiin liitetään lukuisia aspekteja, jotka kertovat hänen tehtävistään ja avustaan eri aikoina. Morrigan on myös yksi niitä harvoja jumalia, joiden kerrotaan myyteissä inkarnoituneen ihmisen kehoon.

Macha

Machan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti suomeksi käännettynä sellaisia asioita kuin pelto, niitty, laidun, tavallinen. Nämä lähinnä maanviljelyyn, yksinkertaiseen elämään ja märehtiviin eläimiin viittavat merkitykset yhdistävät Machan suoraan maahan itseensä. Peltoon ja viljaan, metsään, karjaan ja ennen kaikkea hevosiin. Eräs hänestä kertova myytti kuvaa Machan kykyjä käsitellä hevosia ja ajaa vaunuja nopeasti kuin tuuli.

Mielenkiintoisin Machaan liittyvä myytti on kuitenkin viisi erilaista tarinaa hänestä inkarnoituneena ihmiseksi, naiseksi, Irlannin muinaisessa historiassa. Minä itse näen Morriganin usein tässä hahmossa, rehevänä, puntukkaisena naisena, joka on yhtä aikaa pehmeä ja lempeä kuin syli ja samalla huokuu voimaa ja kykyä hallita sitä, mikä on uskottu hänen vastuulleen.

Badb

Vaikka Morrigan itse assosioituu voimakkaasti korppiin, niin kaikista hänen aspekteistaan Badb on voimakkaimmin juuri korppi. Badb Catha on titteli tai arvonimi ja se tarkoitta taistelukorppia. Hänet nähtiin korppina, joka lentää taistelukenttien yllä enteilemässä voittoa suosimalleen puolelle ja häviötä toiselle puolelle.

Badb nimenä yhdistetään myös raivoon, myrkkyihin ja väkivaltaan. Vaikka meille ihmisenä on vaikeaa nähdä näissä asioissa mitään mitään hyvää, on meidän ymmärrettävä, että ilman tuhoa ja kuolemaa, toisin sanoen vanhan poistumista, ei voi olla tilaa uudelle kasvulle tai uudelle syntymälle. Tuhon, tuskan ja itse kuoleman näkeminen tarpeellisena tapahtumana, jotta jokin vanha voisi poistua ja uutta syntyä tilalle, on vaikea oppiläksy. On vaikeaa hyväksyä, että kuolema, tuho ja niistä aiheutuva tuska ovat elämän lakien toteutumista. Badb edustaa näitä elämän välttämättömyyksiä. Hän antaa kasvot luonnon suurelle kiertokululle, johon kuuluu syntymä, kasvu, lisääntyminen, vanheneminen, kuolema ja lahoaminen/maatuminen.

Badb opettaa Morriganin monitahoisesta olemuksesta. Morriganin tehtävät vaihtelevat tulevaisuuden ennustamisesta tuhoon, taisteluista uuteen elämään.

Nemain

Nemainin nimellä ei ole montaakaan eri merkitystä. Useimmiten se käännetään sanoilla paniikki tai kauhu. Nemain nähtiin taistelukentän yllä kaikuvana korpin huutona. Tämä kauhea huuto hyyti veren vihollisen suonissa ja sai nämä kaatumaan kuolleena maahan, tai juoksemaan sokean kauhun vallassa pakoon. Nemain on oikeuden ja jumalallisen hyvityksen tuoja, tasapainon palauttaja. Hän on kasvot karman laille, tai sille laille, että teoilla on aina seurauksensa ja tasapaino palaa, vaikka sitten tuhon kautta.

Morriganin merkitys nykypäivänä

Nykypäivänä monillakaan meistä ei ole tarvetta sodankäyntiin kirjaimellisessa mielessä. Me emme elä enää heimokulttuurien maailmassa, tai ajassa jossa kuolema uhkasi kaiken aikaa. Silti mekin elämme maailmassa, jonka osana ovat myös kärsimys, kipu ja kuolema. Morrigan antaa näille voimille kasvot, jotka saattavat pelottaa ensi näkemälä. Kun katsoo tarkemmin, hänen silmissään näkee kuitenkin äidin lempeyden ja myötätunnon tai voi kuulla, miten hän itkee joen kohinassa kuolleita ja myötäelää ihmisen surussa.

Morrigan on suuri kuningatar, joka kantaa oman voimansa arvokkaasti, eikä väistä velvollisuuksiaan. Aivan samoin meidän ei tule myöskään pelätä omaa voimaamme. Morrigan näyttää meille esimerkkiä siitä, miten voi hallita ilman toisten alistamista tai oman egon pullistumista. Tietoisena omasta arvostaan, mutta silti asettaen oman voiman, lahjat ja kyvyt palvelemaan elämää.

Morriganin merkitys voidaan siten palauttaa takaisin hänen nimeensä: Suuri Kuningatar.

Hänen merkityksensä meille nykyajan ihmisille on se, että me kunnioitamme sitä mikä on meidän omaamme ja suojelemme sitä mihin meillä on valtaa tai mihin olemme sidoksissa:
Maata itseään, luontoa, ihmisiä, eläimiä, lapisa, lakia, oikeudenmukaisuutta, mitkä asiat kenellekin meistä ovat tärkeitä ja sen arvoisia, että niiden suojana kannattaa seistä tai niiden puolesta taistella.

Morrigan haastaa meitä kysymällä:

 • Minkä tai keiden puolesta sinä seisot niin kauan kuin elät?
 • Minkä tai keiden puolesta olisit valmis vaikka kuolemaan?
 • Miten toteutat näitä arvojasi käytännön tasolla?
 • Onko sinulla voimaa ja rohkeutta tehdä oikein silloinkin kun se vie sinut ulos omalta mukavuusalueeltasi?
 • Millä lailla sinä hallitset sitä mikä on sinun vallassasi?
 • Miten käytät valtaasi, olipa se sitten suurta tai pientä?

Yhteyden rakentaminen Morriganin kanssa:

JMorrigania ei tarvitse milloinkaan pelätä. Vaikka hän huokuu arvovaltaa ja hoitaa monia inhimillisesti katsoen synkkiäkin tehtäviä, hän ei koskaan kävele yli sinun vapaasta tahdostasi. Hän kunnioittaa niitä joilla on rohkeutta lähestyä häntä, eikä pahastu jos olet kömpelö tai epävarma.

Jos koet saaneesi juuri Morriganilta apua johonkin elämäsi haasteeseen tai asiaan, tai tahdot vain rakentaa suhdetta häneen, on pelkästään kohteliasta muistaa häntä silloin tällöin lahjalla. Kaikkein parasta suhteen rakentamista on kuitenkin ottaa Morrigan mukaan omaan arkiseen elämään. Puhua hänelle aivan kuin puhuisit kenelle tahansa ystävälle johon luotat. ja kiittää saadusta avusta.

Sopivia lahjoja hänelle ovat esimerkiksi:

 • Hunaja maitoon sekoitettuna
 • Punaviini
 • Tumma olut
 • Itse leivottu leipä
 • Juusto

Lahjat voi jättää vuorokaudeksi sopivassa astiassa Morriganille omistettuna ja sitten viedä ulos, esimerkiksi suuren kiven päälle tai puun juurelle.

Morrigan meditaatio/visualisaatio
Meditaatiossa voi istua selkä suorana rauhallisessa paikassa, hengittää syvään sisään nenän kautta ja lausuen hengenvedon mukana mielessään nimen Mor-ri-ghan. Pidättää hengitystä hetken, ja sitten hengittää ulos suun kautta lausuen taas mielessään Mor-ri-ghan. Sitten voi pitää hengenvetojen välissä pienen tauon, ennen kuin hengittää taas sisään.

Kun tuntee olonsa tyyneksi ja rauhalliseksi, voi visualisoida mielessään Morriganin symbolia: korppia tai korpin sulkaa, kaunista harmaata hevosta, tai sammaleista isoa kiveä jonka keskellä on pyöreä labyrinttikuvio.

Voi kysyä mielessään ja odottaa, olisiko Morriganilla sinulle jotain sanottavaa tai lähteekö visuaalisaatio jatkumaan.
Jos huomaa ajatusten harhailevan, ne voi palauttaa lempeästi hengenvetojen seuraamiseen ja Morriganin nimen lausumiseen.

Tätä meditaatiota voi jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu

Lisää tietoa Morriganista:

Penzack Christopher: The feast of the Morrigan

Woodfield, Stephanie: Celtic Lore & Spellcraft of the Dark Goddess

Woodfield, Stephanie: Dark Goddess Craft: A Journey trough heart of transformation

Woodfield, Stephanie: Priestess of the Morrigan: Prayers, Rituals & Devotional work to the Great Queen

%d bloggaajaa tykkää tästä: